Moet je een boekhouder inschakelen?

Iedere ondernemer krijgt er mee te maken: het bijhouden van een boekhouding. Je kunt dit laten doen door een boekhouder, maar je kunt het ook zelf doen. Wat is nu wijsheid? Dat ligt helemaal aan jouw specifieke situatie en aan je eigen wensen. Voor sommige ondernemers is het geen enkel probleem om zelf de administratie bij te houden, anderen schakelen liever een boekhouder in. Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om je boekhouding uit te besteden. Uitbesteden is een optie, maar je mag het ook gewoon zelf doen. De enige eis die de Belastingdienst stelt is dat je een administratie voert waarin alle zaken terug te vinden zijn.

Wel of geen boekhouder inschakelen?

Aangezien het geen verplichting is, word je dus zelf voor de vraag gesteld wat verstandig is om te doen. Moet je nu wel of geen boekhouder inschakelen? Het voordeel van het allemaal zelf doen, is dat je zelf ook een goed overzicht houdt over je financiĆ«n. Je hebt goed zicht op hoeveel winst of verlies je maakt en hoe de geldstromen lopen. Daarnaast bespaar je zo op de kosten die je anders zou moeten maken voor het inhuren van een boekhouder. Is het verstandig om het zelf te doen? Dat ligt er aan hoeveel kennis jij zelf van boekhouden hebt en hoe complex jouw administratie is. Als je maar een klein bedrijf hebt, met weinig transacties – denk aan een tekstschrijver, die zelden dingen in hoeft te kopen en enkel wat uitgaande facturen heeft – dan is het voor jouzelf waarschijnlijk nog prima bij te houden. Maar heb je een complexere administratie, doe je bijvoorbeeld veel inkopen of verkoop je niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland, dan kan het inschakelen van een boekhouder echt aan te raden zijn.

Vergelijk de kosten

Je administratie uitbesteden aan een boekhouder kan jou veel voordelen opleveren:

  • je houdt meer tijd over voor de kerntaken van je bedrijf
  • je weet zeker dat de boekhouding op een goede manier bijgehouden wordt
  • je kunt geld besparen

Als je zelf geen kennis hebt van boekhouden, dan kost het je veel tijd om ervoor te zorgen dat jouw administratie toch helemaal op orde is. Dat is zonde, deze tijd kun je beter besteden aan het zoeken naar nieuwe klanten, het verbeteren van je producten of aan het uitvoeren van opdrachten. Daarbij komt dat als je weinig kennis van boekhouden hebt, de administratie jou echt stress op kan leveren. Want, heb je alles wel op de juiste manier gedaan? Als je een boekhouder in de arm hebt genomen, dan kun je er op vertrouwen dat het allemaal goed gebeurt en dat scheelt jou veel kopzorgen. Bovendien kun je zo ook geld besparen, deze professionals kennen als geen ander alle fiscale regelingen waar jij van kunt profiteren en zo kunnen zij zichzelf soms weer terugverdienen. Het is daarom zeker de moeite waard om uitbesteding van de boekhouding te overwegen. Zoek jij een boekhouder? Vergelijk dan bij De Zaak de kosten van verschillende professionals op dit gebied bij jou in de buurt.